Wanneer heeft u uw radiator voor het laatst ontlucht of laten ontluchten? Het ontluchten van een radiator helpt u optimaal gebruik te maken van het rendement van uw cv-ketel. Daarbij is dit een klus die u relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren. Op deze pagina leggen we u in negen stappen uit, hoe het ontluchten van een radiator in z’n werk gaat. Houd er rekening mee, dat u normaliter alle radiatoren op hetzelfde moment ontlucht. Het is slim om het ontluchten van de radiator te combineren met het bijvullen van de cv-ketel.

Stappenplan: ontlucht van de radiator

Gebruik onderstaand stappenplan bij het ontluchten van de radiatoren binnen uw woning. Schakel de hulp van een loodgieter in, wanneer u tegen problemen aanloopt.

  • Voordat u van start gaat, dient u alle radiatoren in huis open te draaien. Zet de radiatoren op de maximale stand.
  • Controleer of er voldoende druk op de leidingen staat. U vindt de drukmeter op uw cv-ketel. Vul deze waar nodig eerst bij.
  • Zet de thermostaat nu gedurende circa 10 tot 12 minuten op een hoge temperatuur (minimaal 25-30 graden Celsius).
  • Na 10 tot 12 minuten schakelt u de thermostaat uit, door deze zo laag mogelijk te zetten (in ieder geval onder de 15 graden Celsius).
  • Heeft u 10 minuten gewacht? Draai in dat geval de radiatoren dicht.
  • Pak de ontluchtingssleutel en draai de ontluchtingsventielen op de radiatoren stuk voor stuk open. Hierbij begint u op de begane grond en werkt u uiteindelijk naar uw zolderruimte toe.
  • Draai het ontluchtingsventiel heel voorzicht open en gebruik een handdoek. Er kan heet water uit de ventielen stromen. Zodra dit gebeurt draait u het ventiel weer dicht.
  • Nadat u alle radiatoren ontlucht heeft, kunt u de radiatoren weer op hun gebruikelijke stand zetten.
  • Zet ook de thermostaat in huis weer op de gewenste temperatuur. Zodra uw woning op temperatuur is, dient u te controleren of de druk op de drukmeter van uw cv-ketel nog hoog genoeg is.

Tips voor het ontluchten van een radiator

Zoals reeds beschreven kan er heet water uit het ontluchtingsventiel komen. Door een stevige handdoek rond het ventiel te houden, voorkomt u dat het hete water op uw handen terecht kan komen. Gebruik bij het bijvullen van de cv-ketel altijd een speciale vulslang. Het voorkomt dat er lucht in de radiatoren komt. Wanneer u de ontluchtingssleutel voor uw radiatoren kwijt bent, kunt u deze online bestellen.

Waarom moet ik radiatoren ontluchten?

Het ontluchten van radiatoren is noodzakelijk om deze naar behoren te laten functioneren. Lucht geleidt niet, wat betekent dat het rendement van de cv-ketel niet optimaal benut wordt: u verbruikt meer stroom dan noodzakelijk is. Daar komt bij dat de radiatoren en waterleidingen een tikkend geluid kunnen produceren als er lucht in de leidingen zit. Reden genoeg om de radiatoren eens in de zoveel tijd te ontluchten.

Hulp bij radiatoren ontluchtenRadiator ontluchten

Vindt u het lastig om de radiatoren zelf te ontluchten? Schakel onze loodgieter in Aalst in, om u hierbij te laten helpen. Onze loodgieter beschikt over de kennis en ervaring om een dergelijke klus op professionele wijze voor u uit te kunnen voeren! Zo heeft u hier zelf geen omkijken meer naar.

Call Now Button